viernes, 11 de diciembre de 2009

FICCIÓ


Segons Viquipèdia, la ficció és la creació de mons i històries imaginàries a partir de l'art, sobretot la literatura. Aquests mons tenen els seus propis personatges i regles de versemblança, si bé sempre tenen una connexió amb la realitat, sigui perquè en prenen alguns elements de referència sigui perquè la contradiuen. S'oposa als gèneres no ficticis, com l'assaig o els del periodisme, per bé que alguns corrents filosòfics reclamen que tot és en certa mesura ficció, ja que no existeix l'objectivitat en la interpretació o alguna cosa externa a la ment (idealisme radical).


Els elements més importants en una narrativa de ficció són: els personatges, una historia narrada i elements que marquin a l’espectador perquè vulgui veure el que passa.


La funció catàrtica de la ficció ve donada pel fet de que aquest tipus de gènere ens presenta la historia d’un personatge amb el qual ens sentim identificats, degut a la realitat del personatge en sí i dels fets que està vivint, el que fa que ens impliquem emocionalment amb el o els personatges i les desgràcies que els hi succeixen.

I la part lúdica de la ficció, ve donada perquè les histories que se’ns presenten són per entretenir a l’espectador i, sobretot, que es diverteixi, rigui, es relaxi, etc,. És a dir, que experimenti diferents emocions i que es concentri en el que està veient, desconectant de la realitat.


Els macrorelats són els que més predominen en la nostra televisió actualment, ja que fa referencia a serials televisius (el internado, perdidos, house...), programes de telerealitat (gran hermano, operación triunfo...), dibuixos animats (Bob Esponja, Pocoyó...) que toquen temes de la nostra vida quotidiana i que ens fan sentir identificats, per això enganxen tant.


Segons el meu parer, la ficció a l’igual que és un instrument d’entreteniment per a la gran majoria de la població, també pot aportar valors educatius als diferents grups d’edat que miren serials. És a dir, al ser un gènere tan versàtil, el qual s’adreça a diferents grup d’edat i s’adapta tan a la vida real de les persones, porta implícits molts valors, que conscient o inconscientment, es transmeten i es reprodueixen diariament. Hi ha valors que són positius, però també, aquest gènere provoca actituds no desitjables en alguns casos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario